Novice


Tehtnica za sladkorne bolnike


Žepna tehtnica

Libra je žepna tehtnica živil, ki v povezavi s pametnim telefonom, lahko pa tudi z merilnikom glukoze v krvi, omogoča natančen in enostaven nadzor zaužitih ogljikovih hidratov, tudi v sestavljenih obrokih. S pomočjo Libre lahko sladkorni bolnik izračuna bolusni odmerek insulina za pokritje obroka oziroma korekcijo glukoze v krvi.

Je enake velikosti kot povprečen pametni telefon, možnost brezžične povezave pa omogoča dostop do zbirke podatkov o prehranski vrednosti živil OPKP, zato lahko vsebnost ogljikovih hidratov, ki jih nameravamo zaužiti, enostavno določimo kjerkoli in kadarkoli. Doma, pri prijateljih, na delu, v restavraciji, na letališču ali v tujini.

Mobilna aplikacija

Nutri je mobilna aplikacija, preko katere lahko uporabnik uporablja tehtnico Libra. Deluje na mobilni platformi Android in je prosto dostopna preko spletne strani nutri.si.

Tehtnico Libra in Nutri smo razvili na Odseku za računalniške sisteme, na Institutu »Jožef Stefan«, v okviru projekta, ki ga je sofinanciralo Ministrstvo za zdravje RS v okviru Javnega razpisa za sofinanciranje programov varovanja in krepitve zdravja za leti 2013 in 2014.

doc. dr. Barbara Koroušić Seljak, vodja projekta
 Napovednik

November
30


Predviden zaključek raziskave v Splošni bolnišnici Novo mesto
Zahvala vsem sodelujočim!Več informacij

Na spletni strani nutri.si lahko preberete več o tehtnici Libra in  sodobnih metodah načrtovanja prehrane sladkornih bolnikov.

Sledite nam na Twitter